Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чешкото правителство одобри проекта на държавния бюджет за 2015-а година

Бохуслав Соботка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Чешкото правителство одобри проекта на държавния бюджет за следващата година. Планираният дефицит ще бъде 2,3%, което е под трипроцентната граница. По-високи заплати държавните служители ще получат още от ноември тази година, а не само от началото на 2015-а г., съобщи премиерът Бохуслав Соботка. Проектът е одобрен единодушно от министрите. Държавният бюджет трябва да бъде одобрен от Долната камара на парламента и подписан от чешкия президент.

С 3,5% ще бъдат увеличени заплатите на държавните служители още през месец ноември тази година. Повече пари ще получи Министерството на правосъдието, заплатите в ресора сигурност ще бъдат увеличени с 5%.

Одобреният бюджет ще направи възможно стабилизирането на здравеопазването, намаляване на данъците за семействата с деца и облагането на лекарствата, да се валоризират достойно пенсиите, а също и за подобряване заплащането на хората, работещи в публичния сектор, като учители или пожарникари, каза министър-председателят Бохуслав Соботка.

Данъчните приходи през следващата година, включително социалното и здравно осигуряване, се очаква да бъдат 975,6 млрд. крони, което е 3,2% повече в сравнение с тази година. В бюджета се предвижда премахването на потребителски такси в здравеопазването, данъчни облекчения за второ и следващо дете и увеличаване на пенсиите. Държавата ще плаща по-високи здравноосигурителни вноски за деца, пенсионери, студенти и безработни. Бюджетът предвижда още намаляване на ДДС за лекарствата, книгите и бебешките храни на 10%.

Икономическите анализатори определят проекта за бюджета за следващата година като малко амбициозен от гледна точка на пестенето. До края на септември той трябва да бъде внесен в Долната камара на чешкия парламент.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44