Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близнашки: България направи своя цивилизационен избор

Премиерът обеща 30 000 лева за консервацията на средновековен храм във Велико Търново

| обновено на 22.09.14 в 20:02
Снимка: БГНЕС

Във Велико Търново, където е центърът на тържествата по случай 106-годишнина от обявяването на независимостта на България, се провежда тържествена заря-проверка. В словото си служебният премиер Георги Близнашки изтъкна:

Историята на свободните народи никога не се пише от случайността, а от избора, от избора на духовния устрем за национално себедоказване, от себеуважението на една нация и самочувствието на свободния човек. Независимо от историческите превратности, България направи своя цивилизационен избор. Днес тя е пълноправен член на ЕС и на Евроатлантическия пакт. Честит празник, българи! Да живее България!

При пристигането си във Велико Търново министър-председателят разгледа новооткритата средновековна църква "Света Богородица". Храмът, разположен в подножието на крепостта "Царевец", е открит от археолога от Великотърновския музей професор Хитко Вачев, е от началото на 13-и век и е част от голям манастир. При разкопките той е открил над 400 фрагмента от стенописи и части от патронната керамична икона на Богородица. В църквата има и гробна камера, в която вероятно е бил погребан средновековен патриарх или митрополит. Премиерът се ангажира правителството да осигури 30 000 лева за консервацията на изключително ценния културен паметник.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44