Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гражданите на страните от ЕС могат да гласуват в общинските избори в Чехия

Снимка: wikipedia.org

Гражданите на страните отЕвропейския съюз, които са временно пребиваващи в Чехия, вече ще могат да гласуват в общинските избори. Това може да бъде факт още на тазгодишните избори - на 10 и 11 октомври. Досега в местния вот можеха да участват само европейски граждани със статут на постоянно пребиваващи в страната. Препоръките на Държавната изборна комисия идват след петъчното решение на Областния съдв Бърно по жалба, внесена от словашки гражданин.

Временно пребиваващите граждани на Европейския съюз, по данни на полицията в Чешката република са1 10 000. От тях 30 000 са в Прага. За проблема нееднократно са алармирали експерти по изборно право, както и чешкият омбудсман Анна Шабатова.

Гражданите на страните-членки на ЕС могат да гласуват в Чешката република за Европейски парламент, но не и в парламентарни, сенатскиили областни избори.

Съдът в Бърно излезе в петък с решение по жалбата на словака Петер Наги, който е поискал да бъде включен в избирателния списък в БърноКралове Поли. Това му е било отказано от местните власти, позовавайки се на изборния закон, съгласно който избирателят трябва да бъде постоянно пребиваващ. След съдебното решение, съобразено с европейското законодателство, Държавната изборна комисия препоръча да бъдат направени съответните промени и да бъдат приети заявления и в други общини.

Ако за чехите получаването на статута "постоянно пребиваващ" е формалност, то чужденците в Чехия преминават през по-различна процедура след минимум 5 години доказан престой в страната.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44