Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Жълт код" заради силен вятър в първия есенен ден

| обновено на 23.09.14 в 12:09
С рязко застудяване посрещаме първия ден на есента. Астрономическата есен започна в 5 часа и 29 минути с доста по-хладно от вчера време. Днес, 23-ти септември, е есенното равноденствие.

За цялата страна е обявен "жълт код" за потенциално опасно време заради очаквания силен вятър, който на места в Северна България ще бъде до 15 метра в секунда. В Източна България на места валежите ще са значителни.

4 сигнала за щети след проливния дъжд в столицата са подадени до момента в пожарната в София. 3 от тях са за отводняване на помещения. Тази сутрин екипи на пожарната са отстранили паднал клон вследствие на силния вятър в града. Няма пострадали хора и сериозни щети.

Екипи на Столичната община следят нивата на всички язовири на територията на София, речните корита и ниските места в града. Работи се по почистване на шахти на булевардите "България" и "Петко Тодоров" и на улица "Цветна градина".

Градският транспорт се движи нормално.

Екипи на пожарната са се отзовали на 14 сигнала за отводняване след падналите дъждове, съобщи Тошко Бързилов от "Пожарна безопасност и защита на населението". Той обясни и каква е обстановката в страната:

Към момента нямаме усложнена обстановка вследствие на падналите валежи. Досега от началото на денонощието имаме локални излизания специално за отстраняване на паднали дървета и отводняване на мазета и къщи в района на Банкя, в село Баховица, Общо взето, нормална е обстановката към този час. Имаме готовност, изпратено е предупреждение в териториалните структури на "Пожарна безопасност  на населението". Поддържаме връзка с местните структури, които са на местната власт, и сме създали организация за реагиране при произшествия.

Във връзка с обявения код "жълто" за силен вятър от общината съветват да се приберат недобре закрепените предмети от прозорци и тераси, а изпълнителите на строителните обекти и собствениците на търговски обекти да обезопасят допълнително местата, на които работят.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44