Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Санитарите и кухненските работници в Сливенската военна болница стачкуват

Снимка: БГНЕС

37 санитари и кухненски работници стачкуват в Сливенската военна болница, която е филиал на Военномедицинската академия. Причината са неизплатени за два месеца заплати от фирмата, която доставя храна на здравното заведение.

Стачкуваме, защото от месец юли и август не сме получили никакви заплати. Искания от санитарите и работник кухня от фирма "Силкомерс" – град София да се изплатят двете ни заплати, тогава ще влезем в отделенията. После, защо не получаваме пари от здравните пътеки, защо не получаваме работно облекло, защо на целодневните санитари – почваме от седем часа сутринта сме на работа до 19.00 нямаме осигурена храна, пита една от протестиращите. 

Нощни дежурства, които даваме в реанимация, хирургия, знаете хирургия е тежко отделение, гинекология също тежко и за нощно дежурство ни дават два лева, казва нейна колежка.

Поддръжка е частна фирма, охрана е частна фирма, защо са нужни в държавните болници частни фирми? Кой има облаги от това, кой ги подписва тези договори? Фактически ВМА трябва да разнищи нещата и министерството. Колко превежда министерството, къде отиват парите и защо не достигат до нас, задава въпроси друга санитарка.

За две години санитарите са получили четири предизвестия за прекратяване на трудовите договори, според тях, за да бъдат държани в страх. Лекари и сестри подкрепят протестиращи, а директорът на Сливенската военна болница заяви, че след санитарите трябва да освободят и болните.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44