Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Митов обсъди с Павло Климкин транзитните доставки на руски газ

Даниел Митов
Снимка: БГНЕС

Гарантирането на доставките на газ за България е изключително важно за страната ни. Това е заявил външният министър Даниел Митов при среща с украинския си колега Павло Климкин в рамките на 69-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Министър Даниел Митов е изразил притеснениe от евентуалните негативни последствия от конфликта в Украйна. На двустранна среща с украинския първи дипломат, той е повдигнал въпроса за енергийната сигурност на Източна Европа. Павло Климкин е отговорил, че няма да възникне проблем за транзита на газ към трети страни, включително и България, ако Русия не намали налягането по газопровода. Украинският министър е уточнил, че неговото правителство "не е настроено песимистично" по отношение на снабдяването с газ по време на предстоящата зима. 
Подписаното примирие между украинската армия и сепаратистите като цяло се спазва, но няма гаранция, че ще се постигне договореност с Русия за деескалация на конфликта, допълнил Климкин в разговора си с Даниел Митов.
В Ню Йорк Митов е говорил и с малайзийския министър на външните работи Анифа Аман. Той го уверил, че Апелативният съд на Малайзия ще осигури справедлив и честен процес по обжалването на смъртните присъди за българските граждани Иван Костов и Георги Бакалов, обвинени за трафик на наркотици.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44