Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1000 животни са умрели от "син език" в Благоевградско

Снимка: Радио Шумен

Над 1000 животни са умрели от болестта “ син език” в Благоевградска област. От Дирекцията за безопасност на храните отново настояват пред кметовете да определят места за загробване на животните. 56 са доказаните огнища на заболяването. Най-засегнати са общините Гоце Делчев, Гърмен и Сатовча.

От 14 общини в областта, само Благоевград е предоставила и узаконила терен за труповете на умрелите от болестта животни. Предимно планинският терен в региона затруднява придвижването на екарисажните коли, които и без това са недостатъчно, заяви д-р Михаил Бещавелов, директор на Областната дирекция по безопасност на храните. На среща при областния управител той призова кметовете да проявят отговорност и разбиране към проблема, който далеч не е отминал. 

За да получат обезщетение за мъртвите животни, фермерите трябва да представят документ за загробване на животните, който се издава от местна комисия, назначена със заповед на кмета. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44