Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма заплаха от кибератаки за българската банкова система

компютър интернет клавиатура\r\nЗащо блогърите стават все по-влиятелни в обществото
Снимка: БГНЕС

Няма заплаха от кибератаки за българската банкова система, увери председателят на Държавната Агенция за Национална Сигурност Владимир Писанчев на форум, посветен на киберпрестъпността. 244 сериозни атаки в българското интернет пространство са засечени само за първите 7 месеца на тази година - показват данните на министерството на информационните технологии.

Заплахата от вируси в компютрите ни, илюстрира заместник министър Камен Спасов:

През тази година  "Троянецът" засегна 54 държавни и общински администрации, пет университета, девет банки, ЧЕЗ, НЕК, Е.ОН, БТК и голям брой интернет доставчици.

Няма риск от кибератаки срещу българските банки, коментира шефът на ДАНС Владимир Писанчев:

Не виждаме в момента кардинална заплаха за банковата система от гледна точка на киберсигурността.

Според военния министър Велизар Шаламанов обаче България се движи назад в технологиите и затова правителството ще назначи национален координатор по киберсигурността:

Защо нещо, което отнема три, четири месеца в НАТО, отнема три години в България в сфера, в която технологиите се сменят всеки четири месеца, а пък сложността на кибератаките нараства всеки ден? Един отговор може да е, че просто интересът е към по-развитите страни. За мен отговорът е, че не се регистрират тези атаки.

Владимир Писанчев потвърди, че атаките срещу българската мрежа ще се увеличават:

Предполагаме, че ще нарастват киберпрестъпленията, тъй като все повече разплащателни услуги минават през киберпространството. Агенцията от няколко години се опита да създаде орган по киберпрестъпност и в момента се създава поредната работна група да създаде такъв единен орган.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44