Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо пет пъти са се увеличили списъците с избиратели в три благоевградски села

Снимка: Ваня Минева

Близо пет пъти са се увеличили списъците с избиратели в три благоевградски села в сравнение с предишния  вот за европарламент. В повечето случаи това са македонски граждани, посочили селата като настоящ адрес.

Интересната статистика обяви за  "Хоризонт" председателят на РИК Мартин Бусаров. Комисията е анализирала драстичното увеличение на избирателите в списъците, подготвени от общините, които показват, че само за няколко месеца имащите право на глас са набъбнали с близо 7 000 души:

В села, в които има около 400-700 жители, има по 7 000 и нагоре избиратели в списък, което означава, че има регистрирани лица, граждани на друга държава, които са регистрирани с адресна регистрация в тези села и са включени в списъците.

Трите гранични села Логодаш, Бело Поле и Рилци са предпочетени от комшиите ни за регистрация по настоящ адрес, направена във времето до 22-ри септември, което дава основание на гражданите на Република Македония да участват в изборите за български парламент. Може ли да се окаже, че на един адрес са регистрирани стотици хора, обясни Бусаров:

Може да се окаже, че в една къща живеят 4 000, както се оказа при една проверка съвместно с органите на МВР.

Оказа се, че няма закон в България, който да регламентира колко хора могат да живеят на един адрес, пък макар и само по време на избори:

Когато се подават заявления за получаване на документи за самоличност, трябва да има някаква справка в системата на МВР и да се види, че там има голям брой регистрирани и да се сложи някакъв таван. Лично мое мнение.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44