Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шест университетски града се включват в "Европейската нощ на учените"

Снимка: БГНЕС

България ще се включи в "Европейската нощ на учените" с мащабна програма в шест университетски града София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора. "Европейската нощ на учените" е мащабно събитие, което от девет години насам се провежда едновременно в стотици градове в цяла Европа и по света в последния петък на септември. В тази нощ университетите и научните институти отварят врати и организират събития за широката публика. През тази година България посреща деня за осми път.

Основната научна сцена ще бъде построена в двора на Британския съвет до Докторската градина в София. Там много учени ще се погрижат да има незабравима среща с най-интересната и забавна страна на науката. Научни шатри в двора на Британския съвет ще посрещат с различни щандове с експерименти и демонстрации, и химически фойерверки на корпуса за бързо гърмене към Софийския университет "Свети Климент Охридски".

В централната сграда на БАН програмата ще продължи с научно кафене, музикално-поетична вечер. Проектът "Европейска нощ на учените" се финансира от Европейската комисия по дейностите "Мария Кюри" на програма "Хоризонт 2020".

Четири пловдивски университета отварят тази вечер врати в "Европейската нощ на учените". За втора година тя ще премине под надслов: "Учените в триъгълника на знанието".

В Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" ще бъде представена лекцията "Език, мислене и общуване между хора и компютри" от проф. Светла Коева, директор на Института по български език към БАН.

Домакин на научното кафене ще е доц. Стела Статкова, която ще развие темата "Магията на кристалите", а в Медицинския университет дебатът ще е с акцент "Човешкият мозък, отвъд границите на познанието". Там ще се проведе и среща на клуб "Емоционална интелигентност", където всички желаещи ще могат да си направят и тест.

От Университета по хранителни технологии канят на изложбата "Храни, стимулиращи мозъка", където ще се правят и дегустации. 

Идеята ни е да привлечем в университетските пространства повече хора и най-вече ученици. Надяваме се да чуем и въпросите им., казва доц. Петя Бъркалова от Пловдивския университет. 

Този дебат също е важен за нас. Не искаме да кажем, че учените всичко са разбрали или всичко вече са открили. По-скоро да се види хоризонтът на знание, това, че той винаги се отдръпва все по-далече с всяко ново откритие.

Наред с това ще присъстват музиката и танцът. Те ще бъдат обединени в концерта "Кристално чисто", организиран от Музикалната академия.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44