Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Космическият кораб "Союз" се скачи с МКС

| обновено на 26.09.14 в 13:06
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стартиралият от Байконур руски пилотиран кораб успешно се скачи с Международната космическа станция (МКС). За първи път от 17 години Русия отново има жена космонавт.

Скачването на "Союз ТМА-14М" със станцията не мина без перипетии. Една от слънчевите батерии на космическия кораб не се отвори, но проблемът по-късно беше решен успешно.

Полетът до станцията продължи само 6 часа, като по този начин космонавтите ще имат възможност да се адаптират към безтегловността в значително по-благоприятните условия на орбиталния комплекс, а не в тесния космически кораб.

Тричленният състав на новата мисия е от двама руски граждани и един американец.

38-годишната Елена Серова е първата рускиня в околоземна орбита след дълго прекъсване. Тя започна подготовката си в отряда на космонавтите преди осем години, като преди това е работила като инженер в космическата индустрия.

Новият екипаж ще бъде на борда на Международната комическа станция близо половин година. През това време му предстоят множество изследвания и експерименти, а също така излизане в открития космос. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44