Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ и арабските им съюзници нанесоха нови въздушни удари по позиции на "Ислямска държава" в Сирия

За пореден ден бяха бомбардирани контролирани от групировката петролни рафинерии в провинция Деир аз Зур, съобщи неправителствената организация Сирийски център за наблюдение на правата на човека. Днес са били ударени и бази на джихадистите край град Маядин и Ракка.

От началото на въздушните удари в Сирия във вторник са убити най-малко 140 джихадисти и 13 цивилни.

В същото време броят на европейците, които се бият за ислямистки групировки в Ирак и Сирия, е надхвърлил 3 000, заяви Жил де Керхов, координатор на ЕС за борба с тероризма, цитиран от Би Би Си.

Експертът предупреди, че  въздушните удари на западните държави могат да предизвикат нападения в Европа.

Трябва да знаем, че може да има отговор на ударите. Това беше ясно и за Франция, когато страната обяви готовност да се включи в американската коалиция. От "Ислямска държава" разпространиха предупреждение, че ще има отмъщение за всички участници в операцията. Французин беше отвлечен и убит в Алжир, каза Жил де Керхов.

Заради джихадистки заплахи Франция обяви, че засилва мерките за сигурност в транспорта и на обществени места в страната. Мярката бе предприета, след като бе обявена готовност от френска страна за поддръжка на държавите, които поискат такава за борба с тероризма и за подкрепа на сирийските опозиционери, борещи се срещу групировката "Ислямска държава".

Британският парламент днес трябва да гласува дали да разреши на бойната авиация да се включи в кампанията.

   


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44