Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брюксел реагира остро, след като Ребека Хармс не беше допусната в Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейските институции излязоха с остри реакции срещу руските власти, след като вчера те отказаха да пуснат в страната съпредседателят на групата на "Зелените" в Европарламента Ребека Хармс и я принудиха да излети обратно за Брюксел. Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц осъди случилото се, определи го като тежък дипломатически инцидент и подчерта, че той ще има последици за отношенията между Европарламента и Русия.

Ребека Хармс е искала да присъства на съдебно заседание по дело срещу жена-пилот от украинските военно-въздушни сили и да проведе срещи с руски неправителствени организации. При пристигането й на летище Шереметиево германският й дипломатически паспорт е бил отнет за детайлна проверка и след продължителни бюрократични процедури й е било обяснено, че ако влезе в страната, това ще бъде криминално нарушение, защото името й фигурира в списък на нежелани лица.

Забранителният списък очевидно се отнася до повече политици – не само до мен. Може би той е замислен като част от руски санкции срещу европейски политици, в момента обаче нямаме никаква представа кой е включен в него, защото руското външно министерство ни отказва подобна информация, каза Ребека Хармс днес в Брюксел.

Европейската комисия и Европейска дипломатическа служба също осъдиха поведението на руската страна.

Липсата на прозрачност от руска страна по отношение на този черен списък предизвиква съжаление, и е в противоречие с духа на споразумението за визови улеснения между Европейския съюз и Русия, каза говорителят на Катрин Аштън Мая Кочиянчич.

Европейският парламент смята да поиска обяснения от властите в Москва.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44