Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлия Кръстева: България е държава, формирана като резултат от съизмеряване с другите

Снимка: wikipedia.org

Важността на българския й произход за целия й мироглед изтъкна световноизвестната писателка и учен Юлия Кръстева в своя лекция в Софийския университет "Св.Климент Охридски".

За Кръстева България е държава, формирана като резултат от съизмеряване с другите. Това каза тя пред пълната аула и допълни:

"От момента на своето зараждане българската нация се е ковала като се е съизмервала с необятното гръцко и византийско наследство, като ги е поглъщала, като им се е съпротивлявала".

И най-важното - същността от духа на родното място, която е останала в нея:

"Нация- кръстопът, но също и нация-бунт. Разказите на бунтовните подвизи на Ботев, Левски и Димитров са звучали край люлката на моето детство много повече отколкото детските приказки и още преди да открия басните на Лафонтен, поезията на Виктор Юго, "Мислите" на Волтер, Русо. Съзнавам, че това национално полифонично наследство може да се изроди до тесен и реваншистки национализъм, но се опитвам да съхраня от този български дух онова, което родителите ми и българското училище са ми предали и което сега е съзвучно с най-ценното в европейската култура, тоест космополитизма", каза световно известната писателка и учен Юлия Кръстева в своята лекция в Софийския университет.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44