Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Симитли има намерение да превърне пустеещите земи около село Брежани в кестенови гори

Снимка: БГНЕС

Община Симитли има намерение да превърне пустеещите земи  около село Брежани в  кестенови гори.  При добра воля от страна на държавата така може да бъде рекултивиран терена на бившата мина Пирин,  чието ликвидиране  изпрати повечето местни хора в чужбина. 

Вкусовите качества на брежанския кестен всяка година увеличават почитателите му от  България,  Македония и Гърция .  Търсенето  в един момент се оказа по-голямо от предлагането. В  района на Брежани  кестеновите гори са между 2 и 3 хиляди декара. Общината  има изготвен проект за създаване на млади кестенови насаждения.  Най- големият масив пустеещи земи се оказват терените на бившата мина “Пирин”, която е изхранвала местното население в продължение на 80 години, споделя кметът на селото Благой Стефанов:

1600 декара е площта, която пустее. Просто са една неприятна гледка за окото. Специалисти казаха, че условията са подходящи там да бъде залесен кестен.

Икономическата рентабилност на  кестена  има и своя първи пример в района на  Симитли:

В района на общината имаме един  малък цех, който прави кестеново брашно и го изнася за Италия. В района само на Брежани могат да бъдат събирани между 150 и 200 тона кестени.

Не случайно  в Брежани казват, че кестенът е тяхната запазена марка.  Всяка година  в началото на октомври, когато реколтата е събрана , тук се провежда празник на кестена, в който основен организатор е фондация  “ Хора и традиции” , обединила всички местни  жители.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44