Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път български и сръбски духовници отслужиха тържествена литургия за Свети Сава

Снимка: Катя Чорова - кор. на БНР във Велико Търново
За първи път български и сръбски духовници отслужиха заедно тържествена литургия за покровителя на сръбския народ Свети Сава. Това стана във възстановената средновековна църква, "Свети четиресет мъченици" във Велико Търново.

В храма и днес е запазен гробът на Свети Сава, починал в българската столица, припомня Соня Петрова от Великотърновския музей:  

Вероятно при участие в януарската служба Богоявление при хвърляне на кръста се е простудил. Заболява и ненадейно почива в столицата Търново, януари 1236 година, и по заповед на царя, Иван Асен Втори, той е погребан в царската гробница. Малко по-късно сръбската църква получава мощите на светеца и тържествено те са пренесени в Сърбия в манастира в Милешево.

Именно от този манастир са духовниците, църковният хор и миряните, дошли за литургията с български свещеници, каза Миро Лукич от посолството на Сърбия у нас:

Такива служби не е имало. Това е сега за пръв път. Всичко това се провежда по повод 800-годишнина от честването на съществуването на манастира Милешево.

Десетки търновци също дойдоха на литургията за светеца-покровител на сърбите.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44