Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни кардиологични консултации в Световния ден на сърцето

Близо една трета от смъртните случаи в света са причинени от сърдечносъдови заболявания. Голяма част от тях могат да бъдат предотвратени при редовни прегледи.

По повод Световния ден на сърцето - 29-и септември, специалисти от няколко лечебни заведения в страната предлагат безплатни кардиологични консултации.

Тази година фокусът на Световния ден на сърцето е върху алармирането на институциите и обществеността за вредната среда, в която живеем.

Сърдечносъдовите заболявания продължават да са най-честият убиец в световен мащаб. Все повече спада и възрастта на засегнатите.

Най-малко 80 процента от преждевременните смъртни случаи от сърдечносъдови заболявания и инсулт обаче могат да бъдат избегнати чрез контролиране на рисковите фактори. Това са: тютюнопушене, вредна употреба на алкохол, голям прием на сол, липса на физическа активност и повишено кръвно налягане.

В столицата, в "Пирогов", екипът на доц. Мария Миланова от клиниката по кардиология обявяват ден на отворените врати за консултация на пациенти със сърдечносъдови заболявания.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44