Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ключовите икономически аспекти на споразумението между ЕС и Украйна ще влязат в сила през 2016-а

Най-важните икономически аспекти на споразумението за асоцииране между Европейския съюз и Украйна, в това число и създаването на зона за свободна търговия, няма да влязат в сила преди края на 2015-а година.

Съветът по общи въпроси на Европейския съюз днес взе решение предварителното прилагане на споразумението в тези сфери да бъде отложено до 1-и януари 2016-а година. Договореност в тази посока беше постигната неотдавна между представители на Евросъюза и Русия - с цел междувременно да се намерят отговори за евентуалните търговско икономически проблеми, които безпокоят руската страна.

Още от 1-и ноември тази година обаче започват да действат текстовете от споразумението, свързани с правосъдието, сигурността, гражданските свободи, борбата с престъпността и корупцията. Предвижда се и сътрудничество в широк кръг финансови и икономически сфери, което постепенно да доближи законодателството в Украйна до европейските норми.

От Съвета по общи въпроси съобщават още, че е представено и предложение за удължаване на срока на търговските преференции за Украйна до края на 2015-а година. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44