Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСОРБ предлага да се запази досегашният начин на плащане на такса смет

Националното сдружение на общините (НСОРБ) предлага да се запази досегашният начин на плащане на такса смет - според данъчната оценка. Мотивите са, че вече е късно да се приложат варианти за отчитане на таксата според количеството отпадъци. От сдружението ще настояват при сформирането на парламент да се отложи с една година прилагането на новите методики. Това съобщи за "Хоризонт" заместник изпълнителният директор на Сдружението на общините Емил Савов

Министерският съвет трябваше да приеме до края на юни методиката за плащане на такса смет според количеството отпадъци. Забавянето, според заместник изпълнителния директор на Националното сдружение на общините Емил Савов поставя местната власт в ситуация, при която няма време да се направят разчетите за промяната.

Общините, поставени в една ситуация срокът да ги подбира от 1-ви януари догодина, да има забрана за използване на тази основа, а да няма ясна методика как и какви видове други основи, освен прякото определяне на размера на отпадъка могат да бъдат ползвани. В проекта на методика има различни варианти. Ако нищо не се промени до края на годината, т.е. ако тази или някаква друга методика не излезе, общините остават пред няколко възможности да определят размера на таксата, който е за тази година, като размер за следващата година, за 2015-а, като най-безболезнен. Но от друга страна подобно решение на общинските съвети може да падне много лесно във всеки съд. И затова една от първите ни задачи е веднага, когато имаме парламент, да искаме този вече нереален срок от 1-ви януари догодина да бъде удължен поне с една година, кометира Савов.


 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44