Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служебното правителство не разкрива каква оръжейна помощ пращаме на кюрдите в Северен Ирак

| обновено на 30.09.14 в 10:10
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Служебното правителство отказва да разкрие какво оръжие ще изпрати в помощ на кюрдите в Северен Ирак. Решението за военните доставки беше обявено след призива през август на външните министри от Европейския съюз правителствата да помогнат във войната срещу групировката "Ислямска държава". От две седмици обаче списъкът с българската оръжейна помощ е засекретен.

България, чрез Министерството на отбраната, предоставя безвъзмездно на правителството на Ирак военна помощ. Това е узаконено чрез постановление на служебния кабинет "Близнашки" от 18-и септември. В различни интервюта на министри стана ясно, че пращаме леко стрелково оръжие и боеприпаси.

Въпреки писмената молба на "Хоризонт" да бъдат публикувани точните количества и модел на въоръжението, което държавата ни подарява спешно на кюрдските сили за сигурност, до момента Министерският съвет и Министерството на отбраната отказват да ги оповестят на обществото. Официално няма обяснение, но неофициално мотивите са, че въпросното приложение със списъка на оръжията е класифицирано като държавна тайна. Така българският данъкоплатец не може да узнае нито какво точно изпращаме на Ирак, нито колко ще ни струва, нито цената, която ще плати бюджетът за неговото транспортиране. За сравнение правителството на Германия публикува в интернет със снимки пълното описание на военната помощ на стойност 70 милиона евро, която Берлин изпраща за Северен Ирак.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44