Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Властите в Лихтенщайн разследват Цветан Василев за пране на пари

| обновено на 30.09.14 в 17:38
Снимка: Николай Кръстев

Властите в Лихтенщайн разследват Цветан Василев за пране на пари, научи "Хоризонт". Те са поискали информация от Сърбия за статута му и причините за започналото екстрадиционно производство срещу него.

Според информация на "Хоризонт" запитване е изпратено и до българската прокуратурата, в което се искат подробности за разследването срещу Василев за източването на КТБ.  От нашата прокуратура е поискана информация за разследването на присвоявания за близо 206 милиона лева от затворената КТБ, по което Василев е основен, макар и задочен обвиняем. От държавното обвинение потвърдиха за "Хоризонт", че има такова запитване.

Разследването е съвсем отскоро. Освен от българската прокуратура, от която властите в Цюрих очакват подробности за задочното обвинение срещу банкера, че е на върха на схемата за източване на близо 206 милиона лева от затворената КТБ, запитване има и до сръбските власти. В момента банкерът е в Белград с мярка за неотклонение "подписка" в очакване на решението на местните власти по българското искане да бъде екстрадиран у нас. Процедурата там е в съвсем начален етап без каквато и да е яснота кога ще бъде насрочено първото заседание по делото за екстрадицията.

Пред българските журналисти преди време, които изненадаха Василев докато се подписваше в полицейското управление в Белград, банкерът се оплака, че върху него се упражнява неуправляем политически натиск и даже, че мисли дали да не поиска политическо убежище в Сърбия.

Разследващите в Лихтенщайн искат информация от сръбските власти във връзка с доброволното предаване на Василев и за по нататъшните действия спрямо него на местните власти. В момента се работи по запитването, беше лаконичният коментар от българската прокуратура. От там отказаха информация за съдържащите се в искането данни. Лихтенщайн е известен със силно развитата си офшорна зона. През годините, когато Цветан Василев беше силният човек в България, медии твърдяха, че някои от най-големите дружества, свързани с него, водят към фирми, регистрирани именно  в Лихтенщайн. Българският адвокат на банкера Константин Симеонов заяви, че не разполага с информация, че клиентът му е станал обект на интерес и от страна на властите в Лихтенщайн.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44