Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-проблемната отсечка от АМ “Струма” ще бъде завършена след година

Снимка: БГНЕС

До края на годината ще бъде завършено проектирането на най- роблемната отсечка от автомагистрала “Струма”, в която ще има два тунела. Срокът стана  ясен при  поредната инспекция на трасето, в която участваха вицепремиерът Екатерина Захариева и транспортният министър Николина Ангелкова.

Строителните дейности на ЛОТ 2 от Дупница до Благоевград вървят качествено и в график, констатираха министрите Захариева и Ангелкова. Заради удължаване срока на археологическите работи до юни идната година 37-километровата отсечка ще бъде завършена през септември 2015-а.

Вицепремиерът бе категорична, че неолитното селище край Мурсалево ще се запази с лека корекция на проекта. За първи път гръцката фирма "Актор" е заявила готовност да продължи изпълнението на ЛОТ 4 в отсечката Кулата-Сандански, което от месеци е спряно, каза още министър Захариева като подчерта, че исканите корекции в договора са неприемливи:

Категоричното изискване към него е до края на ноември месец  тези три километра и половина, които минават през населените места и са опасни, просто трасето да бъде изведено от там.

Според Захариева има вероятност ЛОТ 2 и ЛОТ 4 да приключат по едно и също време догодина.

Кое наложи разработването на резервен проект за ЛОТ 3 през Кресненското дефиле, министърът на транспорта Николина Ангелкова обясни:

От националната компания "Стратегически инфраструктурни проекти" се подготвя един такъв алтернативен вариант, който ние съвместно да оценим. Това няма да забави в никакъв случай старта на строителството на ЛОТ 3 и като тунелен и евентуално като друг възможен вариант, който ако докаже, че  изцяло отговаря на екологичните изисквания, техническите и е приемлив от абсолютно всички заинтересовани и доказано в доста по-евтин, смятам, че ние трябва да се възползваме от това.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44