Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йенс Столтенберг ще встъпи днес в длъжност като генерален секретар на НАТО

Йенс Столтенберг
Снимка: Дневник

Бившият премиер на Норвегия Йенс Столтенберг днес ще встъпи в длъжност като генерален секретар на НАТО. Преди половин година той беше единодушно избран да наследи на поста датчанина Андерс Фог Расмусен.

Очакванията са традиционно добрите връзки на 55-годишния Столтенберг с властите в Москва да спомогнат за постепенно размразяване на отношенията НАТО–Русия.

НАТО за пръв път ще има генерален секретар от страна, граничеща с Русия. Освен това през близо 10-те си години като премиер Йенс Столтенберг успя да реши редица двустранни проблеми и да си спечели доверието и симпатиите на Владимир Путин и Дмитрий Медведев. Някогашен антивоенен активист, икономист по образование и умерен социалист по убеждения, Столтенберг е известен с прагматизма си и с таланта да води преговори. Всичко това подхранва прогнозите, че той ще се опита да възстанови диалога с Кремъл, който достигна най-ниската си точка след края на студената война. 

В същото време обаче малцина допускат компромиси и рязка промяна в установения твърд курс на НАТО към Русия, защото бъдещият генерален секретар на Алианса вече на няколко пъти остро разкритикува анексирането на Крим. Традиционно миролюбивата му и известна с неутралитета си страна, под негово ръководство увеличи значително военните разходи, включи се във войната в Афганистан и подкрепи въздушните удари срещу режима на Кадафи в Либия.

Назначението на Йенс Столтенберг за генерален секретар на НАТО изглеждаше предизвестено, след като стана ясно, че именно той е фаворитът и на Барак Обама и Ангела Меркел. Кандидатурата му беше одобрена някак прибързано и с минимална публичност. Изборът му обаче не се поставя под съмнение, а наблюдателите очакват той да направи Алианса по-прагматичен, по-умерен и по-гъвкав в справянето с новите предизвикателства.

 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44