Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристалина Георгиева ще бъде изслушана в Европарламента

Снимка: БГНЕС

Днес предстои изслушване на българския кандидат за следващата Европейска комисия Кристалина Георгиева. Тя ще трябва да убеди евродепутатите от три парламентарни комисии: по бюджет, бюджетен контрол и правни въпроси, че има качества и визия да отговаря за бюджета и човешките ресурси през следващите 5 години. Прогнозите са, че изслушването на Георгиева ще премине без проблеми и тя ще получи одобрението на евродепутатите.

Кристалина Георгиева е сред малкото кандидати, за които в последните седмици не бяха изразени никакви резерви и съмнения. Икономическото й образование, както и опитът й в Световната банка и сегашната Еврокомисия, се смятат за достатъчна гаранция, че тя може да се справи с ресора си, както и с координационните функции на заместник-председател. За разлика от други номинирани, Георгиева няма проблем и с декларацията за финансовите си интереси – тя е обявила, че не притежава имоти извън тези, в които живеят тя и близките й, и че е собственик на акции в различни инвестиционни дружества на обща стойност около 250 хиляди евро.

Очакванията са, че изслушването й днес ще премине под формата на сериозен диалог за ефективното управление на европейския бюджет, за контрола на разходите и за вариантите за осигуряване на допълнителни приходи. Част от евродепутатите са подготвили и въпроси за необходимите промени в кадровата политика на Еврокомисията, която също попада в ресора на Георгиева.

Тя ще има три часа, за да отговори на общо 45 въпроса, разпределени на квотен принцип между политическите групи в Европарламента. Изслушването ще започне в 14.30 часа и ще можете да го проследите пряко по програма "Хоризонт". След него координаторите на трите комисии ще заседават при закрити врата, за да вземат решение, и до края на деня ще знаем дали Кристалина Георгиева е получила одобрението им.

Британският кандидат за еврокомисар Джонатан Хил стана първият, който засега няма одобрението на евродепутатите. Снощи те решиха, че искат да го изслушат повторно, защото не е дал убедителни отговори по ключови въпроси, свързани с финансовите пазари като банковия съюз и еврооблигациите. Хил беше сред предварително сочените за "проблемни“ кандидат-комисари.

Изслушването на друг спорен кандидат – испанеца Ариас Канйете, премина най-вече под знака на възможен конфликт на интереси. За Канйете е определен ресор "Енергетика и климатични промени", а до преди дни той беше акционер в петролни фирми. Акции и ръководни позиции в такива компании имат и негови близки. Канйете неотдавна си позволи и сексистки реплики, които също бяха на прицел по време на изслушването му.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44