Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шаламанов: Създаване на център по утилизация е добър вариант

Решението с Национален център по утилизация е един от добрите варианти, заяви в Смолян министърът на отбраната Велизар Шаламанов. Коментирайки трагедията с взрива в предприятието за боеприпаси в Горни Лом, военният министър посочи, че такъв тип дейности трябва да бъдат под много по-строг контрол на държавата: 
Надявам се, че ще бъдат взети сериозни мерки, защото не можем да си позволим да продължаваме по този начин
Според Шаламанов решението на проблема не може да се намери веднага, а въпросът дали част от мерките за контрол на такива обекти да са в рамките на Министерството на отбраната, подлежи на обсъждане.
Министърът на отбраната добави, че няма масово напускане на военнослужещи заради пенсионната реформа, досега са постъпили около 50 рапорта. Днес в министерството е проведено съвещание с участието на началника на отбраната, заместник-министрите и експерти за подписване на становището на ведомството по този въпрос. Велизар Шаламанов обясни:

Решението по отношение на механизмите за пенсиониране на военнослужещите трябва да се базират на един добре обсъден модел за развитие на човешките ресурси в отбраната и един добър анализ на финансовите аспекти. Нашият анализ към момента показва, че Министерството на отбраната, военнослужещите от 99-а година към днешна дата са намалели от над 100 000 до 29 000 с провеждане на сериозни реформи и средната продължителност на получаване на пенсии от пенсионирани военни не се различава от средната продължителност на получаване на пенсии на цивилни граждани, така че ранното пенсиониране на военнослужещи едва ли е най-големият проблем на пенсионната система в България. Създаден е експертен съвет по развитие на човешките ресурси в отбраната и въпросите на пенсионирането, за да участваме с компетентно мнение, а не да се разчита на политически решения под един или друг натиск.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44