Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мемориален парк ще строят край Дойран

Снимка: архив

Общински съветници от Плевен предлагат край Дойран да се изгради мемориален парк и там да бъде поставен паметен знак с имената на загиналите офицери и войници от Девета плевенска пехотна дивизия по време на Дойранската епопея от 1915-1918 г.

Мемориалът ще бъде построен на едно от възвишенията край Дойран, което е общинска собственост и е в близост до главен път.

По думите на Красимир Атанасов, един от инициаторите за мемориала, местните власти в Дойран подкрепят идеята, която при добра организация може да бъде реализирана до 1-ви октомври следващата година, когато се навършват 100 години от Първата световна война.

Плевенският регионален музей ще помогне с данни за структурата и бойния състав на дивизията. Ще се търси и съдействието на Министерството на външните работи за необходимите процесуални действия за сключване на споразумение с община Дойран за изграждането на мемориала. Идеята среща подкрепата на патриотични и родолюбиви организации, както и на родственици на загиналите.

Според историческите данни, 2395 са загиналите воини от Девета Плевенска дивизия в Дойранската епопея.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44