Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на водещите партии гласуваха и призоваха за висока активност

Традиционно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов гласува в Банкя. Той призова всички партии да имат успех, да не купуват гласове, а българите да отидат до урните. Бойко Борисов съобщи, че тази вечер ГЕРБ няма да даде пресконференция в НДК, не от неуважение, а от липса на яснота за резултатите.

Ние ще участваме само, ако можем да участваме в стабилно управление. И ,ако днеска не се изпълни тази задача, това означава след това нови предсрочни избори. Ако има нови предсрочни избори, аз отсега заявявам, че ГЕРБ няма да допусне да участва в кампании. Това е вече непоправим сценарий. Сега пак може нещо да се спаси с всеобщи усилия, с много работа, с много ангажимент, ако щете и с компромиси, но всичко това да ни даде право да разговаряме изобщо политическите партии и трябва да имаме висока избирателна активност.
Лидерът на БСП Михаил Миков призова за висока избирателна активност, защото демокрацията е участие независимо дали става въпрос за парламента, за общинския съвет или за събранието в блока:
За една държава, която хората усещат повече. Най-вече тези, които се трудят, безработните, малкия, средния бизнес, тези хора трябва да усетят, че има държава, и да усетят малко повече справедливост. Иначе нещата ще продължат така, както са сега - разделение в обществото, недоверие в институциите, недоверие в политиката, недоверие в партиите.
Председателят на ДПС Лютви Местан каза, че е гласувал за националното съгласие, което да реабилитира България. 
Днес всички трябва да бъдем достатъчно прецизни в изказа си, да не затрудним постигането на съгласие по формулата на стабилно управление на реформи. Това ще бъде доверие, подкрепа за отговорната роля, която Движението за права и свободи играе особено силно след евровота. 
Във Варна гласа си пусна Радан Кънев от Реформаторския. След като направи това първо говори с журналистите, а после се похвали и във фейсбук: 
Винаги за промяна. Това е, от което България има нужда, но днешното гласуване наистина е празник, защото може би сложи край на най-лошото управление в най-новата ни история. Вярваме обаче, че трябва да сложим начало на добро управление, което е нещо по-трудно.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44