Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турските медии коментират българските парламентарни избори

Медиите в Турция посвещават сериозно място на провелите се парламентарни избори в България. Вестник "Заман" отбелязва, че според неофициалните резултати от вота дясноцентристката партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов се е класирала на първо място с близо 33 процента от гласовете. Печатното издание посочва, че БСП е на второ място, а Движението за права и свободи е получило резултат, близък до този на социалистите, отбелязвайки леко повишение на подкрепата си с 3,5 пункта в сравнение с миналогодишните парламентарни избори.

Медиите в Турция отбелязват в коментарен план, че 8 партии преминават 4-процентната бариера и ще влязат в българския парламент, допълвайки, че за последните две години България е имала четири правителства и не е успяла да постигне стабилност.

"Заман" коментира, че победителят в изборите ГЕРБ няма да може да получи необходимото мнозинство за самостоятелно управление и през следващите дни ще има пазарлъци за съставяне на коалиция.

Влиятелният "Миллиет" в публикация под заглавие "Ще постигне ли този път България стабилност" отбелязва, че в страната, която не може да се избави от корупцията и спиралата на политическа нестабилност, бившият премиер Бойко Борисов, който преди година подаде оставка, може да се върне на власт. Изданието посочва обаче, че важен въпрос е кой ще бъде партньор във властта на Борисов?

В материал, озаглавен "Няма победител на предсрочните парламентарни избори в България", турският вестник "Радикал" пише, че според първите резултати нито една политическа партия няма да може да състави сама правителство.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44