Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК обяви резултатите при 100% първично обработени протоколи от секционните комисии от страната

| обновено на 06.10.14 в 20:24
Снимка: БГНЕС

При 100 процента първично обработени протоколи на секционните комисии от страната ГЕРБ получава 32,66 % от гласовете, "БСП лява България" – 15, 41 на сто, ДПС – 14,83, Реформаторският блок – 8,88 на сто, Патриотичният фронт е със 7,28, а "България без цензура" – с 5,7 на сто. Следват "Атака" – с 4,52 и "АБВ" – с 4,15 на сто.

Извън страната също са обработени всички протоколи. Първа политическа сила там е ДПС – с 43,82 на сто, следват ГЕРБ – с 27,94 и реформаторите – с 11,19 на сто. 

В момента продължава повторното обработване на протоколите, след което ЦИК ще обяви окончателните резултати от изборите и разпределението на мандатите. До три дни по-късно ще бъдат публикувани и имената на народните представители.


По предварителни данни на ЦИК, гласувалите в извънредния вот са малко над 49%. Активността обаче е по-ниска спрямо миналата година, когато избирателната активност достигна 51,33 на сто. И вотът в чужбина не бие рекорда, поставен през 2009-а година. Вчера зад граница са гласували 135 000 българи, а през 2009-а година – 150 000 наши сънародници. Сега над 60 000 от гласовете са в Турция, над 14 000 във Великобритания, над 10 000 в Испания и около 10 000 в Германия.

Вече е започнало повторното въвеждане на пристигналите в ЦИК протоколи от районните комисии, но любопитното е, че 34% от гласувалите са използвали преференция. 

Това са 1 120 868 отбелязани преференции. Как те ще повлияят на подреждането на кандидатските листи и дали ще има реално разместване в подредбата, както е регистрирана листата, тепърва предстои да разберем, обясни говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.

Повтаря се феноменът от предишните избори 15:15. 

Отново има тази тенденция за съпадение. Колко е голям процентът на това съвпадение и дали то реално води до разместване на резултата заради това съвпадение, не мога да кажа. Твърде е възможно и избирателите да са си харесали просто този кандидат и да е чиста случайност. Прави ми впечатление, че и на сегашния вот тази тенденция се забелязва, като, разбира се, не можем да направим абсолютно сравнение с предходните избори, защото тогава имахме една национална листа, докато сега имаме различни в различните райони, допълни Нейкова.

В петте избирателни района с експериментално машинно гласуване да упражнят вота си по този начин са пробвали 41 317 души. 

На изборите за Европейски парламент експериментът беше проведен в три района в сто секции. Тогава бяха се възползвали от машинното гласуване малко повече от 8000 избиратели, сега са 41 317. Виждаме увеличаване на интереса, коментира още Нейкова. 

След края на изборния ден в ЦИК са постъпили още 40 сигнали и жалби. Част от тях по броенето на бюлетините и отразяването на преференциите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44