Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България отбелязва 1000 години от смъртта на цар Самуил

Снимка: БГНЕС

Тази вечер е кулминацията на националната кампания за отбелязване на 1000 години от смъртта на цар Самуил. До църквата "Света София" в столицата, в присъствието на министър-председателя Георги Близнашки и на президента Росен Плевнелиев, беше осветено мястото и положен основният камък на бъдещия монумент на цар Самуил, който ще бъде издигнат през ноември. В храм-паметника "Свети Александър Невски" ще се отслужи заупокойна молитва в памет на великия българския цар.

Цар Самуил е управлявал близо половин век и е образец за български държавник, за когато властта не е била самоцел. Остава в историята с неустоимия си стремеж да защитава българщината от непрекъснатите набези на византийската империя. Бил е толкова отдаден на каузата, че след неуспешната битка при Ключ, когато е пленена голяма част от българската войска, не понася гледката на ослепените си войници от Василий Втори Българоубиец и умира. Десет века по-късно в сложната фигура на цар Самуил съвременните българи намират пример за подражание.

По-рано родолюбиви българи почетоха паметта на цар Самуил при паметника на Незнайния воин в София. Основни организатори са Българския патриотичен съюз и Съюзът на българските писатели.

Самуил ни липсва с неговото родолюбие, с неговото желание да има обединена България, хората да са обединени в нея. По този начин да възроди така разпокъсаната ни страна и народа. Това точно липсва в момента, особено след вчерашните избори, коментира жител на столицата.

С чувството, че принадлежи към народа и е част от него и че страда за всеки отделен войник, допълни друга жена.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44