Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава изслушването на кандидатите за комисари в ЕК

| обновено на 07.10.14 в 08:56
Снимка: europarl.europa.eu

В Европейския парламент днес предстоят последните две планирани изслушвания на кандидати за комисари в следващата Европейска комисия. Пред евродепутатите ще се явят номинираните за заместник-председатели Юрки Катайнен и Франс Тимерманс. Финландецът Катайнен се предвижда да отговаря за растежа и заетостта, а холандецът Тимерманс ще е първи заместник на Жан-Клод Юнкер, ще има последната дума за всички политически инициативи на Комисията и ще координира мониторинга върху България и Румъния.

Британецът Джонатан Хил обаче днес трябва да се яви на повторно изслушване, а след като снощи евродепутатите отложиха решението си за Аленка Братушек от Словения, е все по-вероятно да се наложат промени в новата Европейска комисия и встъпването й в длъжност да се забави.

Аленка Братушек, срещу която вече имаше предубеждения заради това, че сама се номинира за комисарския пост, беше крайно неубедителна пред евродепутатите, и късно снощи те решиха, че не могат да й дадат одобрението си за заместник-председател на Еврокомисията с ключов ресор като енергийния съюз.

Сега от Жан-Клод Юнкер и новото правителство в Словения зависи дали тя ще бъде оттеглена, или ще получи други, не толкова сериозни отговорности. И в двата случая това ще доведе до нови изслушвания и удължаване на цялата процедура по одобряване на следващата комисия.

Шансовете тя да бъде гласувана на 22-ри октомври и да встъпи в длъжност от 1-ви ноември намаляват и заради други проблемни кандидати.

Не е ясно какво ще последва от днешното повторно изслушване на британския консерватор Джонатан Хил. Унгарецът Тибор Наврашчич може да бъде комисар, но не и да отговаря за гражданството, след като идва от правителство, нарушаващо гражданските права, решиха евродепутатите. Правната им комисия не откри недопустим конфликт на интереси в енергетиката при испанеца Мигел Ариас Каньете, това обаче не му гарантира зелена светлина от ресорната комисия. Неясно засега остава и дали евродепутатите ще преглътнат резервите си към френския социалист Пиер Московиси и чехкинята Вера Юрова, която е от либерална партия.

Решенията предстои да бъдат официално обявени в края на седмицата от лидерите на основните политически групи в Европарламента. Те ще покажат дали така наречената "голяма коалиция" още е жива, както и ще предопределят дали новата Еврокомисия ще поеме мандата си навреме, или отлагането й ще вкара Европейския съюз в поредната вътрешна криза.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44