Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С безплатни консултации по трудовоправни въпроси ще бъде отбелязан Световният ден за достоен труд

| обновено на 07.10.14 в 10:12
Снимка: Биляна Борисова

Седми октомври се отбелязва като Световен ден за достоен труд.

По инициатива на световното синдикално движение, денят ще бъде отбелязан с различни прояви. В София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Благоевград и Враца, експерти на КТ "Подкрепа" ще раздават ваучери за безплатна консултация за основните права на работното място. Ще се дават и консултации по трудовоправни въпроси, за пазара на труда, обучението и квалификацията, младежките дейности и безопасността при работа.

Според областния лидер на КНСБ в Плевен – Янчо Апостолов в България има условия за достоен труд, но те не винаги се спазват. Според него плашеща е липсата на държавно участие в задължителния контрол за спазването на трудовото законодателство. Янчо Андонов изброи и най-често срещаните нарушения:

На първо място са работните заплати. От една страна, те са непоносими ниски и от другата страна, се забавят безразборно. Трябва задължително да отбележим условията на труд. Работното време се нарушава масово. Особено в частта му за сумирано изчисляване на работното време. Полага се и извънреден труд, но вместо да работят по 8 часа, хората работят по 12-14 непрекъснато, без почивни дни, без спазване на празнични – работи се безразборно. На следващо място, не бива да забравяме отпуските. В много от здравните заведения -това е невероятен проблем. Липсват кадри – не ви пускаме в отпуска. Жесток проблем.

Формулата за преодоляване на тези пропуски и слабости е контрол и намеса на държавата във всички измерения на трудовото законодателство.

Безплатни консултации по трудовоправни и осигурителни въпроси организира днес и Регионалният съвет на КНСБ в Шумен. Юристите на КНСБ консултират заинтересованите през целия ден – от 9 до 17 ч. в офиса на Конфедерацията на площад "Кристал" в Шумен.

С това действие искаме да поставим хората на труда на първо място., коментира председателят на местната структура на КНСБ – Анета Денева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44