Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабинетът планира близо 98 хиляди лева помощ за Газа

Снимка: БГНЕС

Служебното правителство възнамерява да отпусне 97 800 лева хуманитарна помощ за населението в Ивицата Газа. 

България ще обяви размера на хуманитарната помощ на предстоящата в неделя донорска конференция в Кайро. Тя ще набира средства в помощ на хилядите пострадали палестинци от бомбардировките на последната израелска военна операция "Защитно острие" срещу групировката "Хамас" в Газа. Сумата е допълнително дарение от българския бюджет, отделно от хуманитарната помощ по линия на ЕС. Парите ще се дадат на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци. 

След постигнатото примирие между израелци и палестинци Ивицата Газа продължава да се контролира от бойците на движението "Хамас". На въпрос дали България поставя условие как да се оползотвори паричната помощ, директорът на пресцентъра на Министерството на външните работи Геновева Червенакова отговори:

Както министър Митов ще обяви на самата конференция, желанието на България е използването на всякаква хуманитарната помощ в Ивицата Газа да бъде съобразено със съответните международни практики, да бъде контролирано от представителите на агенцията на ООН, която от години работи на територията на Газа, тоест тя да стига само по предназначение и да не бъде използвана за тези, които не отговарят на хуманитарните стандарти. 

Няма нито едно доказателство, че хуманитарна помощ или строителни материали някога са попадали в ръцете на военни групировки в Газа, заяви пред "Хоризонт" и говорителят на хуманитарната Агенцията на ООН за палестинците – Кристофър Гънес:

Никой не е доказвал твърденията, че нашата хуманитарна помощ е е изчезвала – напротив – тя винаги е достигала своя краен адресат. Имаме добре изпитан механизъм, който досега е работил безотказно за разпределянето всички дарения.

Очаква се служебният кабинет "Близнашки" формално да одобри паричната помощ за Газа на утрешното си заседание.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44