Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подготвят се документите за обезщетение на стопаните в Ловешко, чиито животни са умрели от "син език"

До момента 1150 животни са умрели от болестта „син език“ в Ловешка област. От Агенцията по безопасност на храните вече са започнали обработката на документите за обезщетение на стопаните.

67 населени места в Ловешка област са засегнати от болестта. В 48 от тях вече са обявени огнища на заразата, а за други 15 са изготвени протоколите и също ще бъдат обявени огнища на „син език“.

Досега от Областната служба на Агенцията по безопасност на храните в Ловеч са взели 294 кръвни проби, съобщи директорът й Ивайло Йотов. Той допълни, че 95% от получените резултати от обработените изследвания са положителни.

Според Йотов предприетите мерки с пръскане на засегнатите стада и райони не са достатъчни, за да се спре разпространението на заразата:

Всеки препарат, който бъде използван, е с определен лимит на действие. Единствено само студеното време и снегът биха ни помогнали.

До този момент от Агенцията по безопасност на храните в Ловеч са обработили документите на 121 от засегнатите животновъди за изплащане на обезщетения.

Много е трудно да се каже каква е бройката на фермерите, но няма да бъде никак малка. Всички, които представят необходимите документи, ще им ги подготвим, заяви Йотов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44