Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спорно решение на ЕК одобри държавна помощ за британска атомна централа

Снимка: europa.eu

Европейската комисия одобри безпрецедентно решение за държавно финансиране в областта на ядрената енергетика, което предизвика гневни реакции и се очаква да бъде атакувано в Европейския съд.

Става дума за новата британска атомна електроцентрала "Хинкли пойнт", в която има и сериозни френски интереси  Лондон определя централата като приоритет за енергийните си нужди през следващите десетилетия и смята да осигури за проекта държавна помощ в размер на 22 милиарда евро. Това не е в нарушение на европейското законодателство и няма да наруши конкуренцията, обяви днес Европейската комисия след близо едногодишно разследване на случая.

Международните природозащитни организации реагираха остро, като припомниха, че стимулирането на ядрената енергетика противоречи на официално приетите европейски приоритети за развитие на безопасна зелена енергия. Преди дни, в очакване на днешното решение, се появиха и негативни коментари от страни-членки, които са против атомната енергия, като Австрия даже заплаши, че ще сезира Европейския съд.

Интереси в проекта има френската държавна енергийна компания EDF, която е основен акционер в консорциума, който ще строи централата. Друга френска компания – "Арева", ще проектира и изгради двата нови ядрени реактора в „Хинкли поинт”. Централата там ще е първият ядрен проект, който се реализира на европейска територия след аварията във "Фукушима".   


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44