Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия отбелязва 25-годишнина от мирната демокрация

Германският президент Йоахим Гаук днес ще бъде домакин на тържествата в Лайпциг по случай 25-годишнината на мирната демонстрация, смятана за повратен момент за падането на комунистическия режим в тогавашната Германска демократична република. Поканени са президентите на Полша, Чехия, Словакия и Унгария, очаква се да присъстват и бившите държавни секретари на САЩ Джеймс Бейкър и Хенри Кисинджър.

На днешния ден, преди 25 години, властите в ГДР са се приготвили за решителен удар срещу набиращите сила протести в страната по китайски образец - има се предвид разправата със студентската демонстрация на площад "Тянанмън", месеци по-рано. Струпани са големи полицейски сили, в болниците се попълват запасите от кръв, свикани са допълнителни спешни екипи. На улицата обаче излизат 70 хиляди души и за първи път се чуват скандиранията: "Ние сме народът".

Властите не посмяват да се намесят и събитията поемат логичния си ход. 10 дни по-късно оставка подава комунистическият лидер Ерих Хонекер, месец по-късно пада Берлинската стена и само година по-късно се стига до обединението на Германия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44