Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Търговище започва конференцията "Панаири, пазари и тържища в българските земи"

Снимка: Радио Шумен

Изследователи, краеведи и научни работници вземат участие в откриващата се днес в Търговище Четвърта национална научна конференция "Панаири, пазари и тържища в българските земи". Организатори са Българската академия на науките, Съюзът на учените и Регионалният исторически музей. Научен ръководител е проф. Андрей Пантев.

Научният форум ще започне с лекция на проф. Димитър Саздов за приоритетите на българския търговски обмен след Освобождението, уточни Магдалена Жечева от Историческия музей.

За първи път имаме едно много сериозно участие на колегите от Държавния архив в Русе, които ще ни представят материали, свързани с участието на Русе в първото изложение в Пловдив.

Пламен Бонев попада на една много интересна серия от картички, снимки по-точно, от панаира през 30-те години, които той ще представи. За нас ще е изключително ценно да допълним нашите представи за Търговищкия панаир. Колегите от Димитровград, Хасково и Троян представят различни тържища и пазари, които са характерни за тези райони на  България, включително Свищов и Ловеч, които участват за първи път.

Научната конференция ще завърши утре с посещение на археологическите разкопки на древния град Мисионис край Търговище.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44