Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия разкритикува Плевнелиев за позицията му спрямо нея

Снимка: Васко Михайлов

Руското външно министерство изрази сериозна загриженост и остро критикува позицията на българския президент Росен Плевнелиев, изразена в интервю за германско издание, че Русия е националистическа и агресивна държава.

Официалният представител на министерството Александър Лукашевич посочва, че българският държавен глава използва непозволена риторика спрямо Москва и това се прави в изгода на моментната прозападна конюнктура, която игнорира реалностите и пренебрегва вековните традиции на дружба и сътрудничество между братските народи на Русия и България.

Български политик от толкова висок ранг не иска да забележи настоятелните и последователни дипломатически усилия на Русия и лично на президента Владимир Путин за деблокиране на кризата в Украйна. Очевидно имаме работа с преднамерено изкривен и избирателен подход към оценката на руската външна политика спрямо Украйна, посочи Лукашевич.

По думите му, изказванията на българския президент нямат нищо общо със задачите на двустранното сътрудничество и с преобладаващите в България настроения в полза на развитието на това сътрудничество с Русия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44