Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Постоянният секретар на Външно министерство беше освободен от поста

| обновено на 09.10.14 в 20:35
Снимка: Николай Кръстев
Служебният външен министър Даниел Митов уволни най-високопоставения ръководител в дипломатическата служба Георги Димитров.

Мотивите за освобождаването на постоянния секретар на Министерството на външните работи са участие в търговско дружество и слаби оценки на професионалната му атестация, казаха за БНР от Пресцентъра на ведомството. Оттам отрекоха уволнението да е свързано с принадлежността му към бившата Държавна сигурност. Пред "Хоризонт" Димитров отрече обвиненията и заяви, че ще си търси правата в съда:

В Закона за дипломатическата служба няма определено какви трябва да са оценките за заемане на този пост. В държавната администрация оценка "три" е една нормална оценка. Това означава изпълнение на основните изисквания. Категорично заявявам, че аз не участвам в търговско дружество съшито с бели конци обвинение. Още в първия ден след моето встъпване министърът дойде с такова намерение да ме отстрани от този пост. Това е или негово предварително немерение, или действие под диктовка на други хора. Аз мисля, че той изпълнява чужда поръчка, между впрочем в разговор с него той не го отрече.

Георги Димитров заемаше най-високата професионална дипломатическа длъжност по решение на бившия външен министър Кристиан Вигенин. Той отговаряше за управлението на бюджета и кариерното развитие на дипломатите.

В миналото Димитров беше посланик на България в Сърбия, преди да бъде отзован от Белград заради разкритата му принадлежност към Държавна сигурност. Тогава решението беше на министъра от ГЕРБ Николай Младенов. С идването на кабинета "Орешарски" той бе назначен за постоянен секретар. Уволнението става в края на мандата на служебното правителство въпреки обещанието през август на Даниел Митов да няма тежки кадрови промени:

Искам да сме наясно, че хората във външно министерство трябва да работят спокойно, а не постоянно да се притесняват сега този ще бъде ли сменен, онзи ще бъде ли сменен. Това не е задача на служебния кабинет. За два месеца не може изведнъж да измислим друга администрация.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44