Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив ще се сдобие с първия в България 3D планетариум

Снимка: Венета Николова

В Пловдивския природонаучен музей започва изграждането на първия по рода си в България 3D планетариум. Оборудването ще е от най-ново поколение, като с такова разполагат едва 40 планетариума в света. Италианската фирма, спечелила поръчката за иновативното съоръжение, подписа договор с Община Пловдив, а стойността на проекта е 360 хиляди лева, осигурени от общинския бюджет.

Планетариумът ще бъде разположен в една от най-големите зали на Природонаучния музей, като куполът ще се издига на 8 метра. Местата, които се предвижда да са около 50, ще са точно под него. В окръжност около тях ще е подредена експозицията от минерали, която е една от най-богатите в страната.

Директорът на музея Огнян Тодоров разказва за филмите, които ще бъдат представяни:

То се води платнетариум, защото по-голямата част от филмите са свързани с космически обекти, слънчеви системи и т.н., но софтуерът позволява да бъдат прожектирани и филми, които са специално направени за тази система, които да са пример за устройство на клетката, динозаврите как са измрели. И всяка седмица можем да правим презентация с различен филм. 

Освен това системата, която се очаква да заработи през януари, позволява снимането на собствени филми, а също и безплатен обмен с други 150 планетариума в Европа.

Цялостното обновяване на Пловдивския природонаучен музей възлиза на 1 милион лева и започна през октомври миналата година.

Следващата година поетапно ще бъдат открити залата за живи пеперуди, палеонтологичната сбирка и терариумът с неотровни видове животни, до които посетителите ще имат достъп.

В началото на ноември ще бъде готов и най-големият у нас аквариум.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44