Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирина Бокова: Образованието излиза в светлината на прожекторите

Ирина Бокова
Снимка: БГНЕС

С тазгодишните Нобеловите лауреати за мир образованието се поставя на дневен ред на световната сцена, заяви в интервю за БНР генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова:
Не случайно награда за мир се дава на двама активисти за човешки права, които най-вече са свързани с образованието, с децата. Виждаме, че все още в света има 58 милиона деца, които не са на училище, извън училищната скамейка. В много страни за съжаление в различни ситуации на конфликти момичетата са атакувани. В най-бедните селски райони на Африка всички момичета ще бъдат в училище чак през 2086 година. Мисля, че това не е нещо, с което ние можем да се съгласим.
Насилието срещу деца като Малала Юсуфзай, както и принудителните бракове на момичета, стават навсякъде по света и тези престъпления не трябва да остават ненаказани, допълни Ирина Бокова:
Напълно трябва да осъзнаем, че тези неща се случват и в Европа, включително и в България. Разбира се, трябва държавните институции да свършат своята работа . Това е много важно, да има и контрол, и да остават ненаказани подобни престъпления, тъй като това са престъпления в крайна сметка , което показва, че ние всички трябва да сме с едно по-друго мислене, че това засяга и нас. Това не засяга някой, който е много далече. И че ние всички трябва да направим така, че това да не се случва. Че това не е нещо, което се случва в момента на една малцинствена група и това нас не ни засяга. Смятам, че това е неправилен подход и недопустимо - нито морално, нито политически, нито, бих казал от гледна точка на неспазване на закона.
Цялото интервю с генералния директор на ЮНЕСКО очаквайте в предаването "Събота 150" на Програма "Хоризонт".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44