Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разногласия може да забавят създаването на Европейска прокуратура

Христо Иванов
Снимка: БГНЕС

Създаването на Европейска прокуратура вероятно ще се забави заради разногласия между страните от Евросъюза дали тя да действа навсякъде като независим орган. Това съобщи служебният министър на правосъдието Христо Иванов от Люксембург, където този въпрос е бил един от основните за днешния Съвет по правосъдие.

Спорният въпрос е дали когато се провеждат разследвания в няколко държави, европейските прокурори ще имат правомощия да действат на място като национални или ще трябва да преминават през административни процедури, свързани с взаимното признаване на актовете и органите. Италианското председателство е внесло предложение те да имат пълни правомощия да действат навсякъде. Доста голяма група страни обаче е против, съобщи министър Иванов. Тези страни са поставили редица технически въпроси, което, според него, ще забави процеса и целевият срок 2016 година едва ли ще бъде спазен: 
Предполагам , че консенсусът ще бъде в посока на това да се върне тази тема в работните групи, да се доработва на експертно ниво, което естествено означава, че пак ще се отложи деня на решение и ще се забави прогресът към създаване на Европейска прокуратура.
България е била сред страните, които са подкрепили варианта европейските прокурори да действат като национални, съобщи още министърът, но добави:
Въпреки, че България продължаваме да бъдем активен поддръжник на създаването на Европейската прокуратура, ще отнеме още време техническата работа.
Според Христо Иванов, всички страни-членки подкрепят създаването на единна, ефективна и независима Европейска прокуратура - въпрос на нюанси е как да се постигне това.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44