Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френският посланик възрази срещу възпоменание за Владо Черноземски

Ксавие Лапер дьо Кабан
Снимка: БГНЕС

Френският посланик у нас възрази публично срещу отбелязването на 80 години от смъртта на Владо Черноземски от партия ВМРО.
В писмо до председателя на ВМРО и бъдещ депутат от Националния фронт Красимир Каракачанов посланикът на Франция Ксавие Лапер Дьо Кабан изразява несъгласието си с публикуван текст от партията на страницата с траурни обяви на вестник "Труд" от 9 октомври.
Във възпоменанието се отбелязва „героичната“ смърт на един български терорист, починал точно преди осемдесет години", пише посланикът относно Владо Черноземски. 
През 1934 г.деецът на Вътрешната македонска революционна организация извършва атентат в Марсилия срещу краля на Югославия Александър I Караджорджевич. От тогава е наричан "Терорист № 1 в Европа", но у нас партията на Каракачанов ежегодно почита Черноземски с панихида като герой, а делото му ВМРО възприема като подвиг за освобождението и обединението на българската нация.
Френският посланик в София обаче припомня, че "атентатът в Марсилия и последвалата стрелба довеждат и до смъртта на министъра на външните работи на Франция по онова време, Луи Барту, както и на много други лица, чиято единствена вина е била, че са отишли да присъстват на преминаването на кралския кортеж".
Почти век след случилото се, аз  не бих искал нито да осъждам, нито да героизирам миналото, отбелязва посланик Дьо Кабан. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44