Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Световния ден на донорството

Снимка: архив

На днешния Световен ден на донорството в България за втори пореден път стартира Седмица на донорството. От 11 до 19 октомври Агенцията по трансплантация и 20 пациентски и медицински организации организират събития в цялата страна, за да повишат информираността по въпросите на донорството и трансплантациите, както и да изкажат благодарност на близките на донорите.

48 органа са трансплантирани, след като 16 души са изпаднали в мозъчна смърт от началото на 2014 г. до момента, съобщи директорът на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Марияна Симеонова:

Когато аз постъпих на работа тук, изводът беше, че българинът не дарява, лекарите не работят – не, не е така – българинът е дарител, лекарите ни са страхотни и самоотвержени. Моят извод е, че институциите не са на мястото си и не работят, за да създадат условия за информираност на хората – какво е донорството, какво е трансплантацията, какво е мозъчна смърт. Хората искат да знаят.

Още 11 трансплантации са направени у нас, след като нуждаещите се са получили орган от свой близък. Други 16 българи са се трансплантирали в чужбина. Страната ни е на път да достигне положителния си рекорд за извършени трансплантации от 1999 г., когато те са 92 на брой. Към момента в листата на чакащите за орган за трансплантация у нас има записани 943-ма души. Близо 200 от тях загиват всяка година, а нови 300 влизат в този списък.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44