Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служебното правителство обмисля да отпусне 50 000 евро хуманитарна помощ на Украйна

Снимка: БГНЕС

Служебното правителство възнамерява да отпусне 50 000 евро хуманитарна помощ на Украйна. Предложението е на външния министър Даниел Митов и предстои да бъде разгледано от министерския съвет.

Помощта от българския бюджет ще се преведе на Украйна като вноска чрез Меджународния комитет на Червения кръст -стана ясно от проекта на постановление, предложен от външното ни министерство. В мотивите се казва, че отпускането на хуманитарната помощ от почти 100 000 български лева е свидетелство за нашата последователна политика по отношение на Украйна и проява на солидарност и съпричастност със съдбата на хилядите украински граждани в тази изключително тежка ситуация. Посочва се също, че от настъпването на кризата в Украйна в началото на тази година, България не е предоставяла хуманитарна помощ на двустнранна основа и чрез международните хуманитарни организации на ООН за разлика от други страни-членки на Евросъюза, които вече са обявили и парични суми. Цитират се и данни на ЕК, според които 5 100 000 украинци са засегнати от създалата се в резултат на въоръжения конфликт хуманитарна криза в Украйна. Бързо нарастват нуждите на страната от допълнителни хуманитарни помощи с оглед на приближаващия зимен сезон. Спешно е необходимо осигуряването на подслон, храна, вода, санитарни материали, медицински грижи, електричество, одеала за зимата и обезпечаване на учебната година за децата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44