Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управляващата коалиция в Чехия печели най-много в първия тур на вота за Сената

| обновено на 12.10.14 в 11:38

Частичните избори за Горната камара на чешкия парламент потвърдиха доминацията  на управляващите партии. Победители във вота за сената са социалдемократите и коалиционният партньор ANO. Движението на милиардера и финансов министър Андрей Бабиш победи и в повечето от областните центрове. Есенните избори в Чехия преминаха при ниска избирателна активност - под 45% в местния вот и под 40 % в парламентарния. Невалидни се оказаха по-голямата част от местните референдуми, свързани основно с хазарта, строежите, приватизацията и други.

Кандидатите на християндемократите KDU-CSL, в коалиция и със зелените, както и гражданските демократи - ODS, получиха по- висока подкрепа на тези избори. Успяха ТOP 09 и др. Нито един от кандидатите на комунистите не отива на втория тур на 17 и 18 октомври за 27-те избирателни района в Сената. Финалните дуели в някои от мандатите ще бъдат между кандидатите на управляващите. Социалдемократите имат шанс да получат 19 места и да запазят своето мнозинство от 41 гласа в Горната камара. Коалиционното правителство е на път да си гарантира мнозинство и в двете камари на парламента.

Победителят на местния вот в градовете е движението ANO, но независимите кандидати спечелиха в повече населени места. Резултатите потвърдиха тенденцията  петте най-силни партии да получават по-малко гласове. На изборите през 2006 г. подкрепата за тях е 78 % , четири години по-късно - 69,5%, тази година- около 56%. Движението ANO ще държи повечето от 13-те областни центрове, но ще трябва да докаже, че разполага с достатъчно качествени хора.

Движението на милиардера и финансов министър Андрей Бабиш  победи и в Прага- с 22,08%, като в 65-членния столичен съвет ще има 17 места. Вотът донесе разочарование на управляващите в момента метрополията ТOP 09 – те завършиха с  20,07% и 16 мандата, следвани от Тройната коалиция, ODS и ČSSD с по 8 места всяка. Комунистите и Чешката пиратска партия – с по 4 кресла. Активността е била близо 38%. Още през нощта започнаха и първите следизборни преговори за управлението на столицата.

На тези избори като цяло, в сравнение с предишни, се регистрира и ръст на купения вот, с цена в някои от случаите между 200 и 500 крони за глас.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44