Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавров: Русия продължава да смята ЕС за свой партньор

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия продължава да смята Европейския съюз (ЕС) за свой партньор, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров по време на среща с Асоциацията на европейския бизнес в Москва.

Въпреки неблагоприятните условия, при които осъществяваме нашите срещи и независимо от заявленията на Брюксел, Русия продължава да гледа на ЕС като на партньор, подчерта Лавров и добави, че е дошло времето на истината, когато трябва се отговори на въпроса дали Русия и Европа остават стратегически партньори, или са геополитически съперници.

По думите на Лавров европейските столици пренебрегват интересите на собствените си народи, като използват своите политически и икономически ресурси, включително антируските санкции, в подкрепа на "партията на войната" в Киев. Лавров изтъкна още, че възможностите за преодоляване на кризата в Украйна не са изчерпани и че практическите мерки, въз основа на договореното прекратяване на огъня, се съгласуват и реализират.

Въпросът е в това дали противоборстващите страни в украинския конфликт ще успеят да постигнат траен мир, или ще им се попречи в стремежа трагедията на украинския народ да бъде използвана, за да се покаже на Русия къде й е мястото, каза руският първи дипломат.

Сергей Лавров коментира и темата за "Южен поток", като заяви, че Русия се надява ЕС да промени досегашния си подход към изграждането на газопровода.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44