Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служител на НКЖИ виновен за катастрофата на прелез "Обеля"

Служител на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ е виновен за инцидента на жп прелез "Обеля", съобщи министърът на транспорта Николина Ангелкова. Ръководителят на движението на гара Волуяк не е изпълнил своите задължения за организацията на движението. Той не е подал сигнал на прелезопазача за преминаването на влака, посочи Ангелкова:
На 90 процента е установено, че това е по вина на ръководителя на движение на гара Волуяк. В момента се разследват причините. Този човек ще си понесе съответно наказателна отговорност.
На 9-и октомври локомотив удари лек автомобил на този прелез и един човек загина.
След днешното оперативно заседание за безопасност в жп сектора, министърът на транспорта е освободила и директорите, отговарящи за поддръжка на локомотивите в "Пътнически" и "Товарни превози", както и тези на "Човешки ресурси". Причините са лоша поддръжка на подвижния състав и недобри условия на труд:
Също така сме констатирали като проблем необходимостта от допълнително обучение на експлоатационен персонал, който да работи с автоматичната локомотивна сигнализация и с влаковата диспечерска радиовръзка. В тази посока съм изискала разписана програма от ръководителите на двете дружества за обучение на персонала.
Утре министърът ще обсъди условията на труд със синдикатите, а до петък ръководството на БДЖ трябва да представи конкретни мерки за решаване на тези проблеми. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44