Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БАН отбеляза с тържествен концерт 145 години от основаването си

| обновено на 14.10.14 в 20:42
Снимка: БГНЕС

С тържествен концерт в салона на Софийската опера и балет Българската академия на науките отбеляза 145 години от основаването си. Днешната Академия е първоприемник на Българското книжовно дружество. Празника на най-старата българска институция уважиха с присъствието си министър-председателят в служебното правителство проф. Георги Близнашки, представители на държавните институции, дипломати. 

Политиците и държавниците са длъжни да се вслушат в гласа на познанието, каза в приветствието си Георги Близнашки.

Българският народ винаги е давал, дава и ще продължи да дава мило и драго за развитието на родната ни наука, смята премиерът.

По думите му, решенията, които се опират на научни опити на постиженията, имат много повече връзка с реалността, отколкото всяка политическа конюнктура. Паметта е в познанието, а науката е негов синтез, каза премиерът Близнашки. Той се обърна към учените с думите, че те имат най-ценния капитал.

Доверието на българите, които винаги са вярвали в науката, в доброто образование и в силата на духа. Тази жажда за познание ги е пазила и в най-трудния момент на всяко потисничество, подчерта премиерът. 

Той пожела на учените успех в усилията им да затвърждават и да развиват постиженията на българската научна изследователска мисъл.

И съм убеден, че докато я има БАН, ще я има и българската нация, заяви Георги Близнашки.

Той отбеляза в словото си, че със създаването на Българското книжовно дружество преди 145 години е поставен фундаментът, върху който поколения българи изграждат бъдещето на родината ни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44