Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският патриарх Неофит става на 69 години

Снимка: БГНЕС

Заради бедствията, сполетели страната ни в последно време, Българският патриарх Неофит ще отбележи скромно и в молитви днешния си 69-и рожден ден.

Главата на Българската православна църква ще отбележи като истински монах своята 69-а годишнина в молитви, предвид тежките трагедии, сполетели напоследък страната ни и потопили в скръб народа ни големите наводнения във Варна и Мизия, взели човешки жертви и причинили големи щети, трагичния инцидент в Горни Лом, отнел живота на 15 души. Светейшият патриарх не смята за уместно да отбелязва тържествено рождения си ден. Той ще прекара деня в уединение и молитва за българския народ. 

Негово Светейшество призовава всички, които възнамеряват да изразят своето уважение към него с подаръци и цветя, да насочат в деня на личния му празник своето внимание и любов към нашите сънародници в нужда и притеснение, и употребят тези средства за подпомагане на пострадалите.

Настоящият ни духовен водач завършва Софийската духовна семинария през 1965-а година, след което става студент в Духовната академия  "Св. Климент Охридски" в София. Приема монашеството през 1975-а година. В Троянската Света обител е подстриган в монашество с името Неофит от Българския патриарх Максим, под духовното старчество на тогавашния игумен архимандрит Геласий (бивш Нюйоркски митрополит). Минава всички нива на духовно развитие в Българската православна църква, като е бил и старши преподавател по източноцърковно пение и ректор на Духовната академия. Междувременно той приема архимандритско и епископско звание и близо 19 години оглавява Русенската епархия, преди да бъде избран за Глава на Българската православна църква през зимата на 2013-а година.


Средствата могат да бъдат превеждани на следната сметка:
Св. Синод на БПЦ БП; гр. София, ул. "Оборище" 4; ИН по ДДС BG 121294143;
ЕИК по БУЛСТАТ 121294143;
IBAN BG 74 UNCR 9660 1067 9899 12;
BIC UNCRBGSF УНИКРЕДИТ БУЛБАНК

като изрично бъде упоменато в платежното нареждане предназначението на паричната помощ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44